SybasePhone Number

Allbröd

Allbröd väljer mobilitetslösning från Sybase

Sveriges snabbast växande större distributör av bröd, Allbröd, med huvudkontor i Lindome och närmare 250 brödbilar över hela landet, har beställt och implementerat en ny mobilitetslösning från Sybase. Med den nya lösningen kan Allbröds säljande distributörer ytterligare utveckla sin säljarroll, en roll som starkt bidragit till Allbröds stora framgångar på den svenska marknaden. Affären, inklusive hårdvara, mjukvara och konsulttjänster, är värd cirka 10 miljoner SEK. Vi har sedan 1994 arbetat med olika metoder som underlättat för transportören av brödet, som är vår säljare. Bra verktyg i form av IT-stöd är en nödvändighet för att detta ska fungera och med den nya lösningen från Sybase tar vi ytterligare ett stort kliv framåt, säger Mikael Nylander, Projektledare på Allbröd AB.

Det finns olika modeller för att hålla hyllorna välfyllda i butikerna. En är att handlaren beställer nytt när det börjar bli tomt på hyllorna, en annan att han ”prenumererar” på en viss volym varje vecka. Allbröd arbetar med ett koncept där brödbilschaufförerna är direktdistribuerande säljare, som både beställer, levererar och exponerar brödet, samt hämtar upp utgånget bröd från butikerna. Baserat på allt från säljstatistik till förhandsorder från butik, kan Allbröd selektivt beställa in större kvantiteter av vissa produkter som man beräknas få en större åtgång på. Allt för att butikerna skall ha de varor kunderna efterfrågar, när kunderna efterfrågar dom.

Ett enkelt exempel är att vi några dagar innan de svenska jordgubbarna kommer ut i butikerna beställer upp pallvis med tårtbottnar eftersom vi vet att det kommer att bakas jordgubbstårtor i stugorna. Liknande samband finns förstås också mellan till exempel surströmmingspremiären och tunnbrödsförsäljningen, säger Mikael Nylander.

Med Allbröds hjälp slipper handlaren tänka på detta. Prognoser och logistik sköts helt av den regionala Allbrödsrepresentanten. Resultatet är en markant merförsäljning och färre returer vilket resulterar i större lönsamhet för handlarna.

Hela lösningen i handen
IT-lösningen kommer från Sybase, ett av världens största mjukvaruföretag, och består av handterminaler som används för beställningar, leverensbekräftelser, inventering, kampanjinformation med mera. Allbröd levererar bland annat bröd från Polarbröd, Gene, Va’gott, Gille, Hägges, Ångbagarn och Smarry. Alla leverantörers sortiment finns i handterminalen för beställning. Kanske ännu viktigare är att de sortiment Allbröd avtalat med kunderna styr vad säljarna kan leverera till respektive kund. Mellan varje besök eller i slutet av dagen synkroniseras informationen i handterminalen med den i ett mellanlager. Därifrån går informationen in i Allbröds ERP-system Navision Attain. Hela lösningen tog tre månader att implementera. Det är en så kallad offline-lösning där informationen läggs upp lokalt för senare synkronisering. Fördelen med denna lösning är enligt Mikael Nylander att all information finns tillgänglig oavsett om man har kontakt med IT-systemen.

– Vi har tittat på olika typer av lösningar, bland annat system som alltid ligger online mot vårt backend-system men tyvärr fungerar dessa dåligt i den miljö vi arbetar i. Med hjälp av databasverktygen från Sybase och en smidig synkroniseringslösning har vi hittat den lösningen som fungerar bäst för oss, säger Mikael Nylander.

Teknisk beskrivning
Allbröds applikation används på en handdator från Symbol med EAN-scanner, interface till matrisskrivare och trådlöst nätverk. Lösningen bygger på SQL Anywhere Studio, med bland annat Ultralite databas och Mobilink synkronisering.

Synkronisering kan göras via trådlöst nätverk, GSM, GPRS, vagga eller från säljarens hemarbetsplats. Integrationen med bakomliggande system, Navision Attain, är gjord med bland annat Adaptive Server Anywhere.

Handdatorapplikationen har utvecklats av Sybase Sverige AB. Integrationen med Navision Attain har gjorts av NaB Solutions AB, som även driftar och supporterar Allbröds applikation från Växjö.

Kontaktpersoner
Olle Norberg, konsultchef, Sybase Sverige, 08-568 51 200
Mikael Nylander, Projektledare, Allbröd AB, 011-265480
Dan Erngård, VD , NaB Solutions, 0470-705560
Peter Hensdal, Nordic Manager, iAnywhere Solutions, 08-568 51301

Om Allbröd
Allbröd är idag landets näst största leverantör av bröd och kakor till dagligvaruhandeln. Vi säljer, distribuerar och exponerar produkter från ledande bagerier som Polarbröd, Ångbagarn, Korvbrödsbagarn, Vagott, Smarry, Hägges och Gille. 21 brödterminaler från Malmö i syd till Gällivare i norr ger oss kunskapen om den lokala marknaden medan vårt centrala bolag Allbröd AB ansvarar för den övergripande affärs- och marknadsutvecklingen. För mer information om Allbröd, besök: http://www.allbrod.se.

Om Sybase
Sybase utvecklar programvarulösningar för stora och mellanstora företag som driver utvecklingen av e-handeln och möjliggör tillgång till information oavsett tid och plats. Genom sin marknadsledande företagsportal samt genom sina mobila, trådlösa och vertikala marknadslösningar är Sybase en av världens största oberoende mjukvaruleverantörer. För mer information om Sybase, besök gärna: http://www.sybase.se.

Om NaB Solutions AB
NaB Solutions arbetar med Navision Financials och Attain, med Microsofts basprodukter, med Lotus Notes och andra lösningar. Kunderna finns inom grossist-, handels-, tjänste- och tillverkande företag. Huvudkontor finns i Växjö, lokalkontor i Stockholm. Mer information om NaB Solutions finns på: http://www.nabsolutions.se.

Om iAnywhere Solutions
iAnywhere är ett helägt dotterbolag till Sybase. Företaget levererar lösningar som ger konstant tillgång till företagsapplikationer via mobila enheter. iAnywhere har över 60 % av marknaden för mobila databaser. För mer information se http://www.ianywhere.com.

© Copyright 2014, Sybase Inc. - v 7.6